Üdvözöljük honlapunkon!

Miskolci EgyetemA Miskolci Egyetemen 2011 októberében megalakult az ország első és mindmáig egyetlen archeometallurgiai kutatócsoportja, amelynek tagjai mérnökök – főként kohó- és anyagmérnökök – illetve régészek. A csoport nem önálló jogi személyiség, teljes mértékben a Miskolci Egyetem keretein belül működik. A tagok kutatási előéletére való tekintettel, illetve az utóbbi években egyre szaporodó archeometallurgiai jellegű vizsgálati, kutatási igényre reagálva projektszerűen, de folyamatosan működő interdiszciplináris jellegű kutatócsoportot hoztunk létre, jól felszerelt kutatási infrastruktúrával, illetve szakmai kapcsolatrendszerrel.

A korábbi években direkt és indirekt módon, egyre szaporodó számú, eseti szakmai kapcsolat alakult ki a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának, Műszaki Földtudományi Karának illetve Bölcsészettudományi Karának néhány kutatója, oktatója között, amelynek tárgya, témája fémelőállítással, fémfelhasználással kapcsolatos régészeti leletek interdiszciplináris vizsgálata. Ezek a vizsgálatok többé-kevésbé ad hoc jelleggel, de projektszerűen történtek, mindazonáltal törekedve az eredmények lehetőség szerinti publikálására.

A munkatársak közötti információs csatornák kibővülése, felerősödése, az archeometallurgiai jellegű feladatok, lehetőségek felszaporodása, illetve a Miskolci Egyetem érintett karainak oktatási szerkezetében a kapcsolódó, interdiszciplináris jellegű tárgyak, szakirányok megjelenése és azok népszerűsége egyértelműen intonálta az ilyen irányú kutatómunkák szervezett csoportként való elvégzését.
Egyértelműen a munkacsoport létrehozása mellett szólt, hogy az archeometallurgia területén még nem létezett ilyen hazánkban, ugyanakkor a Miskolci Egyetem, mint helyszín erre kiemelten predesztinált, mind a kutatók képesítését, mind a kutatási infrastruktúra jellegét tekintve ezen fiatal, de Európában – illetve manapság már Európán kívül is - dinamikusan fejlődő és kifejezetten multidiszciplináris jellegű tudományág, kutatási terület vonatkozásában. A magyar felsőoktatásban egyedül Miskolcon működő tradicionális, speciális műszaki karok (Műszaki Anyagtudományi Kar és Műszaki Földtudományi Kar) és a Bölcsészettudományi Kar Őstörténet és Régészeti Tanszéke oktató-kutatóinak egy intézményen belüli folyamatos, szervezett együttműködésére máshol nemigen volna mód.